Mýty a fakta o lupech: Bojujte účinně!

Reklamy na nejrůznější šampony proti lupům jsou všude kolem nás dlouhá léta. Podle často »zázračných« prostředků by měl být s lupy navždy amen, jenomže počet lidí s tímto problémem ve skutečnosti neklesá. Podle trichologů se s lupy bohužel potýká od 20 do 50 procent populace. Kde končí skutečnost a začínají mýty ohledně lupů?

Reklamy na nejrůznější šampony proti lupům jsou všude kolem nás dlouhá léta. Podle často »zázračných« prostředků by měl být s lupy navždy amen, jenomže počet lidí s tímto problémem ve skutečnosti neklesá. Podle trichologů se s lupy bohužel potýká od 20 do 50 procent populace. Kde končí skutečnost a začínají mýty ohledně lupů?

Mýtus číslo 1: Suchá vlasová pokožka je příčinou vzniku lupů

Lupy i suchá vlasová pokožka trápí hodně lidí, ale nejde o to samé. Suchá pokožka hlavy vzniká v důsledku ztráty vlhkosti, pokožka se pak může loupat a malé bílé šupinky se z vlasů snadno odstraňují. Výskyt lupů není spojen se suchou vlasovou pokožkou, ale s šířením kvasinek, které se živí kožním mazem. Ty po sobě zanechávají vedlejší produkt: lupy.

Mýtus číslo 2: S lupy nemusím k lékaři

Lupy opravdu nejsou nemoc, nicméně návštěva dermatologa nebo trichologa by se neměla odkládat. Pouze lékař pomůže určit, jestli nejde o vážnější kožní onemocnění vlasové pokožky. Specialista pomůže s výběrem vhodné vlasové kosmetiky a poradí, jak správně pečovat o takový typ pokožky.

Mýtus číslo 3: Časté mytí vlasů způsobuje vznik lupů

Časté mytí vlasů může vlasy a vlasovou pokožku přesušovat a tím vyvolat svědění a podráždění. Tento proces však se vznikem lupů nemá nic společného. Vlasy byste si měli mýt podle potřeby a podle typu vlasů. Mytí se obvykle doporučuje dvakrát až třikrát týdně, používání vlasové kosmetiky by měl respektovat typ vlasů. Zařaďte do péče o vaše vlasy balzám a masku na vlasy. Tyto přípravky budou vlasy vyživovat a podporovat jejich zdraví a krásu.

Mýtus číslo 4: Lupů se zbavíte pomocí jakéhokoli šamponu

Pokud máte lupy a chcete se jich zbavit, potřebujete něco účinnějšího než běžný kosmetický šampon. Obyčejný šampon vybraný s ohledem na váš typ vlasů vlasovou pokožku a vlasy od kožního mazu, nečistot a zbytků stylingových přípravků krásně očistí. Obsahuje látky, které prospěšné působí na zdraví vlasů, zlepšují jejich vzhled, dodávají lesk, vyživují či hydratují. V případě lupů potřebujete speciální vlasovou kosmetiku zaměřenou proti lupům a svědění pokožky hlavy. Takové šampony obsahují speciální složky, které působí na příčinu vzniku lupů. Šampon proti lupům můžete vybrat zde: https://makeup.cz/categorys/745841/.

Mýtus číslo 5: Lupy jsou nakažlivé

Není to pravda. Kvasinky, které způsobují vznik lupů, nejsou nakažlivé, přirozeně se vyskytují na pokožce každého člověka. Jejich výskyt je často spojen s nevyváženou pokožkou hlavy. Přemnožení kvasinek vede k narušení rovnováhy pokožky a ve výsledku k výskytu lupů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat